Over verandering, onzekerheid, twijfel en een kerstboom

Gepost om 16:12 door Rechtsorde 17 Berichten Deel:  

“Twijfel is een teken van intelligentie’ zegt Rik Torfs, Rector van KU Leuven in een interview met Joris Janssen voor NewScientist. Ik kan je vertellen; dan ben ik reuze intelligent. Vroeger schaamde ik me daar een beetje voor, dat ik zoveel twijfelde. Of in ieder geval kwam ik er niet zo makkelijk voor uit. Er leek vooral waardering voor mensen die hun mening met zoveel overtuiging verkondigden, als ware het de absolute waarheid. Ik voelde me dan onzeker. En mensen houden niet van onzekerheid - ik ook niet.
Pas later ontdekte ik, dat mijn twijfel hoort bij mijn onderzoekende aard. Ik luister graag naar andere invalshoeken. Die kunnen helpen om bepaalde ideeën te bevestigen, verbeteren of brengen me zelfs op nieuwe ideeën. Een beetje zoals de econoom John Maynard Keynes zei “Wanneer de feiten veranderen, verander ik van mening.’

Als productmanager bij Rechtsorde ben ik bezig met de doorontwikkeling van ons product. De wereld om ons heen verandert continu. Hoe kunnen wij veranderen om te blijven aansluiten op de wensen van onze gebruikers? Daar komt die onderzoekende aard goed tot z’n recht. In de afgelopen jaren betrekken we meer en meer gebruikers bij onze ontwikkeling. En dat doen we steeds eerder in het proces. Dat geeft een hele andere dynamiek aan productontwikkeling, eentje waar ik heel blij van word. Principes zoals ‘user centered development’ bieden veel ruimte voor experimenteren en testen, door bijvoorbeeld het ‘prototypen’ van nieuwe concepten.
Het is altijd spannend om je nieuwe concept/kindje bloot te stellen aan een test. Zo’n concept maken we natuurlijk niet zomaar. Alle disciplines uit het team doen mee. Iedereen brengt zijn eigen ervaring en expertise in, samen met input van gebruikers, analytics, onderzoek en inspiratie die we opdoen uit de markt en techniek. Met veel kennis en overtuiging. Die team effort vind ik bijzonder mooi. Maar het moment dat gebruikers het concept testen, is voor mij meest magisch. Een klein moment van onzekerheid en dan een overvloed aan nieuwe inzichten. Mijn brein licht op als een kerstboom.

Een visie is in dit alles wel onontbeerlijk. Want de meeste stress en onzekerheid komen voort uit een gebrek aan richting. Dus ook al twijfel je; maak een keuze. Anders kom je niet verder. Soms is dat heel moeilijk en zelfs eng. Maar wees dapper. Bedenk; zonder angst ook geen moed. Een doordachte keuze is altijd een goede keuze. Kies.

Wanda Bolte, productmanager Rechtsorde