De weg van het harmonieuze vinden- Rechtsorde blog

Gepost om 14:11 door Rechtsorde 18 Berichten Deel:  

Jurrhiaan Vegers, Consultant Key Accounts Rechtsorde, beoefent sinds enkele jaren de sport Aikido. Hoe deze hobby zijn werk beïnvloedt lees je in dit Rechtsorde blog 'De weg van het harmonieuze vinden'.

Sinds een kleine 2 jaar beoefen ik vrij fanatiek de sport Aikido, Ik train gemiddeld 2 a 3 keer per week en eind november van dit jaar mag ik examen doen voor mijn 3e Kyu. Bij een goed afgelegd examen, mag je vanaf dat moment een Hakama* dragen. Een mijlpaal voor iedere Aikidoka. Zo ook het behalen van de zwarte band (Shodan/Eerste Dan). Alvorens op te kunnen gaan voor het zwarte band examen, dienen nog wel 2 Kyu graden succesvol doorlopen te worden. 

Maar wat is Aikido nu eigenlijk

Aikido (合気道 aikidō), letterlijk vertaald "de weg van het samenkomen met Ki" is een Japanse krijgsdiscipline met een sterk filosofische inslag, die in het begin van de 20e eeuw door Morihei Ueshiba ontwikkeld werd. Ueshiba, door Aikidoka's O'Sensei (de grote meester) genoemd, liet zich hierbij inspireren door de technieken van de Japanse samoerai en krijgskunsten en/of vechtsporten als Daito ryu jiu jitsu, Jiujitsu en Kenjutsu. Ueshiba voegde ook een morele waarde toe aan de kunst van Aikido, die ontleend werd aan de toen nieuwe Japanse religie Omoto-kyo.

Het Japanse woord Aikido kan opgedeeld worden in drie aparte termen. Ai is Japans voor "samenkomen, samenbrengen", in Aikido dikwijls vertaald als "harmonie". Ki heeft meerdere betekenissen, waaronder: "energie". Do tot slot, betekent: "weg" als in levensweg of morele methode. Het woord Do geeft aan dat de weg die bewandeld wordt (hoe je het aanpakt) belangrijk is, het is gebruikt in vele Japanse disciplines. Dat zijn dan bijvoorbeeld krijgskunsten zoals Kendo of Judo, maar ook de theeceremonie of Chado, Japanse kaligrafie of Shodo, en zelfs bloemschikken (soms Kado genoemd).

Samen betekenen de drie woorden ai, ki en do "de weg van samenbrengen van levensenergie" of "de weg van de harmonieuze geest"!

Wij, als team

Ik werk nu ongeveer 5 ½ jaar voor Rechtsorde. Hierin ben ik grotendeels actief geweest in de segmenten: advocatuur midden, het onderwijs (universiteiten en hoge scholen) en het bedrijfsleven. Op dit moment ben ik verantwoordelijk voor onze grootste klanten, ook wel genaamd Key Accounts. M.b.t. Rechtsorde als zoeksysteem heb ik al vele versies gelanceerd zien worden. Wij, als team, streven voortdurend naar verbetering, proberen heel goed naar onze klanten te luisteren en dit te vertalen naar nieuwe versies van Rechtsorde. Zoals veel zaken in het leven, is het helaas niet altijd mogelijk om iedereen even tevreden te houden. Tevens worden veranderingen niet altijd als positief ervaren, iets dat typisch mens eigen is.  

Echter is onze overtuiging in ieder geval wel: “Less is more”! Een strak overzichtelijk zoeksysteem, zonder overbodige toeters en bellen, waarin de advocaat hetzij jurist snel en gemakkelijk zijn of haar relevante vakinhoudelijke informatie kan (door)zoeken en vooral vinden! Een tevreden klant en een klant die gehoord wordt, is voor ons heel erg belangrijk. Wat mij betreft is er dan ook een mooi verband tussen Aikido en Rechtsorde gelegd. De weg van de harmonieuze geest geeft de weg van het harmonieuze vinden de hand. En dat vinden wordt de komende jaren alleen nog maar harmonieuzer, omdat we dat willen, als team, voor onze klant!

--

*De Hakama is een doorgaans donker gekleurde broekrok die door beoefenaars van bepaalde krijgskunsten, zoals Iaido, Jodo, Kendo, Kyudo en Aikido, wordt gedragen. De Hakama wordt bij het middel vastgeknoopt en komt tot op enkelhoogte. In het oude Japan kwamen Hakama's in verschillende vormen en verschillende lagen van de bevolking voor, zowel bij de adel als bij de samoerai, maar ook bij de boeren op het veld. De huidige meest voorkomende Hakama is die die oorspronkelijk door de samoerai werd gedragen en diende vooral om de benen van de ruiter te beschermen tijdens het paardrijden.
Hoe beoefen je Aikido? Bekijk de onderstaande video's om een beter beeld te krijgen. 
 
Jurhiaan Vegers,
Consultant Key Accounts Rechtsorde