Testen, zoeken & vinden, de Tweede Kamer en Keulen

Gepost om 16:10 door Roel Duijf 2 Berichten Deel:  

In deze tweede Rechtsorde blog geven we jullie een kijkje achter de schermen en vertelt Roel Duijf, productmanager Rechtsorde, wat hem bezig houdt in een werkweek. Een hectische week met o.a. het testen van een nieuw prototype, diverse overleggen, werken aan het zoeken en vinden van Rechtsorde en het verbeteren van de ranking. 

Opstarten en voorbereiden (maandag)

Maandag 24 september het begin van een hectische en wat rommelige week. Mijn oudste dochter heb ik de dag daarvoor naar Groningen gebracht als start van een week Model European Parliament (MEP) en we zullen haar vrijdag pas weer zien als ze met haar commissie in de Tweede Kamer haar voorstel verdedigt. Spannend voor haar maar ook voor ons als ouders, ze is nog nooit zo lang van huis geweest.

De werkweek begint met een conference call over een prototype dat we willen testen bij advocaten. Het prototype is al grotendeels gereed, maar moet nog wat worden aangepast. De tijd dringt want de test is al morgen. Ik bespreek de gewenste aanpassingen met de ontwerpers en spreek af aan het eind van de dag de bijna definitieve versie door te nemen.

Verder verzamel ik die dag de input van mijn collega’s ter voorbereiding van een workshop over ranking, die we aanstaande donderdag hebben georganiseerd bij onze techniekleverancier. Tussen de bedrijven door werk ik samen met een van onze architecten nog aan een presentatie voor de directie over onze plannen van volgend jaar. In de middag maken we even een wandelingetje door de nabijgelegen Theresiastraat, op deze zonnige dag en eten bij een stalletje de inmiddels legendarische Turkse pannenkoek (een deeglap met gehakt of kaasbasis en groenten).

Aan het eind van de dag bekijk ik samen met een aantal collega’s het prototype. De ontwerpers hebben goed werk afgeleverd. We bespreken nog wat kleine tekstuele aanpassingen en zien met vertrouwen uit naar de test van morgen. ’s-Avonds werk ik nog aan een presentatie waarin alle input van mijn collega’s is verwerkt voor de workshop van donderdag. Zodat de programmeurs een goed beeld krijgen van wat we willen gaan bespreken.

In de control room (dinsdag)Rechtsorde boardroom

Dinsdag is T-day! Vandaag gaan we ons nieuwe prototype testen, hiertoe hebben we 6 advocaten bereid gevonden om dit met ons te doen. Het team is verdeeld over 2 ploegen, team Amsterdam dat daadwerkelijk bij de tests op de Zuid-as aanwezig is en team Den Haag dat vanuit de control room de tests op afstand kan volgen.

Ik maak onderdeel uit van team Den Haag. De hele dag hebben we ons opgesloten in de boardroom op de 9e verdieping van ons kantoor aan de Beatrixlaan. Op een groot videoscherm kunnen we live de verrichtingen volgen van de advocaten die ons prototype testen. Er worden driftig aantekeningen gemaakt op groene en roze briefjes, na iedere test worden deze op een groot vel geplakt. Alhoewel het erg intensief is, vliegt de tijd voorbij.

Na de lunch schuift Anna aan, de directeur van het bureau dat ons begeleidt. Zij maakt met ons de 2e set van de 3 testen mee. Het is voor ons enorm leerzaam om gebruikers zo in actie te zien met ons product. 

In allerijl moeten er nog meer post-its aanrukken. Tussen de bedrijven door ook nog wat plooien gladstrijken met betrekking tot een misverstand dat over een planning was ontstaan, dat kwam er ook nog bij. Aan het eind van de middag houden we een gezamenlijk wrap-up om de belangrijkste bevindingen en conclusie met elkaar te delen. Daarmee ontstaat al vrij snel een goed beeld over waar we wel en geen aandacht aan moeten besteden.

Al met al een erg intensieve en vermoeiende dag. En achteraf ben ik extra blij dat ik de voorbereiding voor de volgende drukke dag al heb gedaan!

Thuis(werken) (woensdag)

Normaal gesproken is woensdag een vrije dag voor me, maar aangezien ik vrijdagmiddag naar mijn dochter in de Tweede Kamer ga kijken en gisteren een dag was waar veel lopende zaken erbij ingeschoten zijn, heb ik besloten toch maar een en ander aan werk te verzetten.

Veel lopende zaken afhandelen, bijstellen van een presentatie voor onze directie, een e-mail schrijven aan een klant waar een misverstand mee was ontstaan, e-mails van collega’s beantwoorden, prioriteiten op onze roadmap stellen etc… net een gewone dag op kantoor ;-).

Die middag heb ik nog een conference call met wat Franse collega’s, zij komen met het EDS search team van onze moedermaatschappij ELS op 9 oktober naar Den Haag en we bespreken de agenda voor die dag. Ik stuur daarna nog wat mails naar diverse locaties om te informeren of we op die dag daar kunnen vergaderen en lunchen. Aan het eind van de middag vind ik gelukkig nog wat tijd om even een uurtje te gaan hardlopen voor de broodnodige sportieve ontspanning in zo’n hectische week.

Zoeken en vinden (donderdag)post-its

Aangezien de workshop met onze techniekleverancier die middag in ’s-Hertogenbosch is, werk ik die ochtend in mijn woonplaats. Het huis moet ik echter wel verlaten aangezien de schoonmaker er die ochtend is en dat vind ik nooit zo relaxt werken. Gelukkig stikt het in het centrum van Den Bosch van de koffietentjes waar ik naast het gebruikelijke bataljon aan zzp’ers kan gaan zitten werken. Die ochtend heb ik ook nog een telefonische afspraak met onze manager Berend om wat lopende zaken door te nemen, zodat we weer wederzijds op de hoogte zijn. Aangezien het een erg mooie herfstdag is, besluit ik om even een korte wandeling te maken in een nabijgelegen natuurgebied en hier ook te lunchen voordat ik weer een bedompte vergaderruimte induik. Heel bijzonder om zo’n natuurgebied naast de deur te hebben, een laagland moeras waar een in onbruik geraakt spoorlijn doorheen loopt. De Moerputten, voor wie ooit in de buurt is.

Die middag hebben we in het nieuwe kantoor van onze leverancier afgesproken, waar hun programmeurs samen met ons productmanagement-team het gaat hebben over zoeken en vinden en het verbeteren van de ranking. Dankzij alle input van mijn collega’s was de workshop al goed voorbereid. Ook kwamen de inzichten die we dinsdag tijdens de test hadden opgedaan al meteen goed van pas. In een korte tijd hebben we de programmeurs en ander technisch personeel van onze techniekleverancier een goed beeld kunnen geven van vraagstukken waar onze klanten tegenaan lopen en de aspecten waarop we Rechtsorde verder moeten verbeteren. We bespreken ook een aantal concrete voorbeelden als illustratie van de praktijk van de gebruikers van Rechtsorde.

Het einde van de sessie is ingeruimd voor een brainstormsessie. Dit doen we in stilte met behulp van post-its, die worden zo langzamerhand onze core business. In een korte tijd krijgen we zo veel nuttige en concrete suggesties tot verbetering. Tijdens deze sessie clusteren we al grof de ideeën en delen ze in in thema’s.

Aan mij nu de schone taak om een en ander te gaan samenvatten en een prioriteitsvolgorde te gaan toekennen. Dat laatste hoef ik gelukkig niet alleen te doen maar zal een team effort worden. Ook zullen de programmeurs een inschatting maken van de verwachten inspanning aan de hand van deze samenvatting.

Aan het eind krijgen we nog een rondleiding door hun nieuwe kantoorgebouw. Het heeft een lekkere frisse uitstraling, een prettige plek om te werken lijkt me en een stuk meer inspirerend dan het oude kantoor. 

Via de Tweede Kamer naar Keulen (vrijdag)tweedekamer

De laatste dag van de werkweek alweer en de week is met het intensieve programma echt omgevlogen. In de ochtend handel ik nog wat lopende zaken af en pleeg nog wat telefoontjes en heb ik intern nog een afspraak. In de middag is het op naar de Tweede Kamer waar mijn oudste dochter samen met nog enkele tientallen 5&6 VWO leerlingen het Europese parlement naspeelt. Heel bijzonder om al die 16,17 en 18 jarige jongens en meisjes zo serieus gekleed in ambtelijke taal bezig te zien. Op de publieke tribune worden we er wat melig van. Maar ben wel heel trots om dit zo te zien en bewonder hoe minutieus en serieus ze alles hebben voorbereid. Daarna is het snel door naar Den Haag CS om de trein te nemen naar Utrecht waar ik op de ICE richting Keulen stap voor een weekend met een aantal jeugdvrienden.

Vanuit de ICE wens ik mijn collega’s nog veel succes via onze Whatsapp groep. Zij doen die avond mee aan de Amsterdamse Zuidas run met een Rechtsorde team.

En hoe het verder in Keulen was, is niet voor deze blog…..

Roel Duijf, Productmanager Rechtsorde